tiistai 30. heinäkuuta 2024

Full forward (Turielle 6 months old)

Tytöillä on kovasti intoa, varsinkin Papulla, jota hajumaailma vie mennessään. Eilen lähti kissakin ojasta syöksyyn tien yli ja pihalle piiloon melko lailla ensimmäisenä kulkevan Lotan jaloista - mutta molemmat isot pysyivät käsissä ja komennossa (talutin sekä Lottaa että Turielleä). Näillä kahdella isolla ei ole kovinkaan vahvaa viettiä, mutta käytännössä se helpottaa yhteistä lenkkeilyä. Toki kaikkien askellus oli reippaan puoleista hetken aikaa!

Turielle on nyt 6 kuukautta vanha, ja hyvin tasaisesti se kasvaa. Ruoka maistuu ja virtaa riittää. Turielle juoksee usein pihalla itsekseenkin lenkkiä ja piiputtelee lelujaan - kunnes Papu tappaa piipparit. Lotta liittyy juoksemiseen mukaan ja vauhdittaa Turielleä mainiosti.

Papulle on valjaat tarpeen, koska se vetää eniten (tai useimmiten ainoana) näistä kolmesta.
 

maanantai 29. heinäkuuta 2024

Pori international dog show 27.7.2024

 

Eilen vierähti suuri osa päivää Porin koiranäyttelyssä. Tultiin aamulla, jotta saatiin teltalle paikka. Teltta olikin tarpeen, sillä päivä lämpeni melko lailla. Yllä tytöt teltassa levossa, kun Papun kehä on jo ohi. Molempien aikuisten koirien kehät olivat ruhtinaallisesti myöhässä, mutta Turielle sai hyvää harjaannusta, kun se käyskenteli näyttelyalueella ja tervehti ihmisiä. 

Papun yksittäisarvostelu sujui hyvin, mutta parhaissa nartuissa se ei enää jaksanut keskittyä. Tuloksena oli valioluokan ERI1, SA, PN2, vara-CACIB. Tuomari Jurate Butkine arvioi Papua näin: 

"Lovely female. Typical expression and outline.Strong foreface. Exc set of well sized eyes. Correct pigmentation. Lovely front. Well muscled over body. Typical topline and underline. Exc tail set and carriage. Correct coat over the body and on the head. Moves and shows well."

Irlanninsusikoirien kehä oli toista tuntia myöhässä, ja tuomarina toimi Kirsi Tevalin. Lotan sanallinen arvostelukin jäi saamatta, kun sitä ei oltu huomattu tallentaa järjestelmään. Ikävää, koska sanelun perusteella arvostelu oli hyvää liikkeitä myöten. Kevyesti Lotta jaksoikin liikkua ja tuloksena oli valioluokan ERI1, SA, PN4.


Warm day in Pori yesterday. We presented only the adult dogs, although Turielle came along to see the show. Dandies were judged by Jurate Butkine and wolfhounds by Kirsi Tevalin. Papu's results were EX1, CQ, BB2, res-CACIB and Lotta's EX3, cQ, BB4.

Pretty Papu

Papu päiväkävelyllä lintulammen maisemissa.


 

lauantai 27. heinäkuuta 2024

At play

 

Vaikka on lämmintä, välillä pitää riehua. Lotta ja Turielle juoksevat hienosti, Papu ei aivan pysy vauhdissa, vaikka sekin välillä menee melkoista kiitoa pitkin pihamaata. 







At rest

Tytöt pihamaalla, kun ruohonleikkuu on kesken. Ruoho on mukavan viileää, ja kaikki viihtyvät nurmella. Lotta valvoo ja Turielle tulee hakemaan sympatiaa. 

Ja sen jälkeen voikin peuhata Papun kanssa - pienet leikkivät hyvin yhdessä, kunhan Turielle pysyy maan tasalla. 









 

tiistai 23. heinäkuuta 2024

Papu on the table

 

Pyöreälinjainen Papu katselemassa ulos.


maanantai 22. heinäkuuta 2024

Fitting harness for Papu?

 

Papulle sopivat valjaat - siinäpä haastetta!

Papun ulkoiluvarusteiden koon ja mallin suhteen on jonkin verran haastetta ison pään/kallon ja tappijalkojen vuoksi. Kaula-aukon tulee olla riittävän iso, jotta kallo mahtuu läpi, ja muutoin manttelin istuvuuden tulisi olla riittävän napakka, jotta vaate suojaa riittävästi ja pysyy tarkoituksenmukaisesti yllä. Jo talven takkikeleillä huomattiin, että Papu kompastelee, jos mantteli tai villapusero on turhan löysä, sillä silloin etujalat saattavat liukua manttelin etukappaleen sisälle tai molemmat etujalat ovatkin yhtäkkiä yhdessä ja samassa jalka-aukossa. 

Kahdessa ensimmäisessä kuvassa näkyy Papun viilennysasento, kun se nauttii aamunviileästä ja toisinaan kosteastakin nurmesta. Näissä kuvissa Papulla on Hurtan perusvaljaat, joissa rintakehän ympärys on säädettävissä, mutta pää mahtuu etuosasta (sen ympärysmittaa ei voi säätää, eikä siinä ole avausmahdollisuutta) niukun naukin. Selkäkappaleen pituus on hyvä, mutta talustushihnan lukon paikka voisi olla pikkukoiralle ylempänäkin, jotta lukko ei hankaa selkää. Rintakehän kappaleissa on molemmin puolin säädöt ja avattavat klipsut. Tämä on itse asiassa sama valjaiden malli, mitä käytin vuosia Romylla. Molemminpuoleinen avausmahdollisuus säästi Romylta jalkojen nostelua, mitä muissa valjastyypeissä se joutui tekemään. 

Vertailuna Romyn kuvia: valjaat edestä, sivulta, takaa, talvella ja viimeisenä talvena käytetyt kahvalliset valjaat, millä tuettiin Romyn kävelyä tarvittaesa liukkaalla jäällä. Ja vielä yksi kuva lisää Romysta.

Papun osalta vielä hieman tunnistamaton, mutta mahdollinen haaste on turkin laatu. Sen koristekarvat ovat yllättävän pehmeää, joten täytyy seurailla tämän valjastyypin osalta, huopaantuvatko kainalot. Toinen seurattava alue on talutushihnan lukko eli syökö se selkäkarvaa sekä itse valjaiden kiinnitykset Papun kyljissä. Koon puolesta nämä valjaat istuvat hyvin, mutta kaula-aukko nousee aavistuksen turhan ylös edessä. Kokeilimme myös toisen valmistajan mallia, missä kaula-aukkoa olisi pystynyt säätämään, mutta niissä ei löytynyt sopivaa kokoa.


Punaiset valjaat ovat nahkaa, ja istuvat melkoisen hyvin. Ne hankittiin Papulle settinä, mihin sisältyy myös talutushihna. Yhdessä nämä olisivat varmasti sopivammat kaupunkikävelyyn, mutta muutoin pidämme molemmat hieman pidemmästä taluttimesta, missä on joustovaraa liikkumisen suhteen. Punaiset valjaat istuvat hyvin, vaikkakin askartelin selän kiinnituksen alle pienen lisäpalan, jotta turkki ei takertuisi ensimmäisen kiinityskerroksen tarranauhoihin. Kiinnityksiä on kolminkerroin: tarranauhat alimpana, klipsilukko keskimmäisenä ja vielä molemminpuoleiset D-lenkit, mihin talutin kiinnitetään.

Valjaat pysyvät hyvin paikoillaan, eivätkä nouse kurkun päälle. Kuitenkin, jos Papu ei ole liikkeissään rivakkaasti menossa eteenpäin, etuosa aavistuksen valuu etuolkien päälle. Muutoin nahkavaljaiden luulisi olevan turkille ystävällinen, mutta nähtäväksi jää, miten valjaita pidetään puhtaana ja pehmeänä. Ensimmäisellä spkn Wilmalla oli nahkaiset valjaat, joita pesin valjassaippualla ja voitelin, mutta pitkällisessä käytössä niiden mahakappale kovettui melkoisesti. Ja mielikuvissani on, että spk-pohjavillaa sai nyppiä irti valjaiden sisäpinnalta, erityisesti vatsan puolelta.



Wilma ja Wilman valjaat ulkoilivat aikoinaan paljon ja aktiivisesti:

(Metallilaatta valjaissa on veromerkki. Wilma oli viimeinen koiramme, joka ilmoitettiin koiraveroa varten kaupungille.)

sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Kartano weekend sighthound show 20.7.2024: Turielle BOB puppy

 


Eilen osallistuttiin Lotan ja Turiellen voimin Kartano Weekendin vinttikoirien erikoisnäyttelyyn. Kuvia ei tullut otettua, mutta päivä sujui hyvin ukkossateesta huolimatta. Irlanninsusikoirat tuomaroi saksalainen Olaf Knauber. Molemmet tytöt esiintyivät hyvin, joskin Lotalla ei ole tällä hetkellä juurikaan kiinnostusta esiintymiseen eli sen suoritus oli jälleen kerran tasaisen rauhallinen ilman erityistä potkua, mitä tuomari olisi kovin toivonut. Turielle oli pikkupennuissa 1 KP ja ROP-pentu kauniilla arvostelulla:

"6 months old beautifully shaped girl with very promising type and size with very functional bone structure. Beautiful head and expression and strong bite. Powerful and long neck going well in to the shoulder. Very typical fluid outlines. She is standing on a lots of ground. Powerful and long loin. Very well balanced angulations. Good feet and typical harsh coat. A very easy and effective mover, especially seen from the side with beautiful carriage and already harmonious appearance. Lovely temperament and easy handling."


Lotalla oli kuumaa (tovin kulutta alkoikin ukkostaa), ja sen tuloksena oli valioluokan erinomainen ilman sijoitusta:
"3.5 years old upstanding bitch of excellent type and size. Functional bone quality with feminine head and expression. Typical outline and well balanced angulations. The elbows are standing very well under the body. The greyhound shape ears make very typical expression. What a pity she is not moving with more drive today. Typical harsh coat quality. Shown in tiptop condition. Easy temperament and easy handled. A great bitch of true champion quality."


keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Lotta in Pärnu


Lotta Pärnussa ulkoilemassa touhukkaana, eikä innostu pysähtylemään kuvaamista varten.


 

maanantai 15. heinäkuuta 2024

Pärnu 14.7.2024 continued: Turielle BOB-baby, Lotta fat!!

 

Turielle jatkoi puolenpäivän jälkeen irlantilaisten kehässä Pärnun näyttelyä, missä irlantilaisten tuomarina toimi Paula Heikkinen-Lehkonen. Turielle jaksoi hienosti molemmat päivät, ja sunnuntaina tuloksena oli erittäin lupaava ja ROP-baby arvostelulla: 

"Very [?] and well developed. Long head, dark eyes and correct ears. Long neck, long body, long tail. Excellent bone and angulation, excellent hard coat. Already balanced in the movement. Very promising."



Lotta oli jälleen turhan pulska, joten kaipa tämä asia pitää uskoa. Tuomari kehoitti Lottaa laihikselle, ja tuloksena sille oli ERI2, SA, PN3, vara-CACIB arvostelulla:

"Very big, well constructed but could loose some weight. Long head. The eyes could be darker. A little uptight in shoulder and upper-arm. Deep and long ribcage. Leveled back. Could be more angulated behind. Excellent hard coat."




Iltapäivällä pidettiin taukoa (eli torkuttiin teltassa), tehtiin hieman ostoksia ja kerättiin leiri kasaan. Turielle ja Papu osallistuivat ryhmäkehiin. Kumpikaan ei sijoittunut, mutta varsinkin Turiellelle tämä oli hyvää harjoitusta. Todella helppo se oli handlata yhä iltapäivällä muiden baby-koirien joukossa.