keskiviikko 4. elokuuta 2010

Mari pelästytti meidät tänään

Tänään aamulla Mari ei saanut kunnolla syötyä, eikä ilmeisesti juotuakaan. Se seisoskeli kärsivän näköisenä paikoillaan kuola valuen suusta. Riitta soitti eläinlääkärille ja pääsi sinne ylimääräisenä ilman aikaa, mikä oli loistava juttu!

Itse epäilimme kohtutulehdusta tai jotain vastaavaa, kun taas eläinlääkäin ensimmäinen epäily oli sydän, mutta syy Marin heikkoon kuntoon löytyikin ihan yllättäen suusta. Toinen puoli Marin kieltä oli ylhäältä, lähes kurkun likeeltä turvonnut ja verisen harmaa tai mätivä :( Sieltä ei löytynyt mitään kepin jämiä tai muuta ylimääräistä, eikä jäljet vaikuttaneet käärmeenkään puremalta. Eli ilmeisesti painiessa kieli on jäänyt Marin omien hampaiden väliin tai vaurioitunut muiden koirien törmäyksestä. Maria nesteytettin ja se sai tujut lääkeannokset tulehdukseen sekä kipuun.

Mari sai vielä kotiin antibioottikuurin (Synulox 500 mg 1½-2 tabl 2 x vrk) sekä kipulääkityksen (Loxicom 1,5 mg), mutta jos tilanteessa ei tapauhdu minkäänlaista muutosta, käymme eläinlääkärillä vielä perjantaina. Kotosalla Mari on päättäväisenä ollut jaloillaan, vaikka laitoimme sille oman pedin olohuoneeseen ja portin välistä kiinni, jotta pikkutytöt eivät häiritsisi toipilasta. Sen suusta valuu edelleen veristä limaa, eikä se pysty itse juomaan. Kun pienet söivät iltaruokaa, Mari tuli portin taa kurkkimaan. Laitoimme sille pehmeän annoksen kananmunaa, jauhelihaa ja puuroa, mikä meni suurinpiirtein kaikki kurkusta alas. Osa valui ohi, kun kieli ei toimi lainkaan. Leuat sekä nielu Marilla tuntuvat toimivan normaalisti, mikä on positiivista. Puurovelli syötettiin lusikalla ja vettä on juotettu isolla (hevosten) ampullilla. Mari ei saa itse juotua vesikupista, vaan puhaltaa vain kuplia nenällään.

Jos kieli ei tule kuntoon, Marilla onkin edessään aika opettelu, jotta se oppii syömään ja juomaan uudella tavalla.

Mari on onneksi itse rauhallisuus ja on ollut erittäin tyyni koko illan. Pikkutytöillä tuli pidempi päivä keskenään ja nyt ne ovat vetäneet villinä lenkkiä pihalla. Ehkä osa villiintymisestä johtuu kovasta tuulesta, mutta osasyynä on varmaan levottomuus Mari-mammasta, joka ei ole komentamassa pieniä.

Shortly in English: Mari visited the vet today. At morning, it was standing in pain and drooling - and the drool was mixed with blood. It couldn't eat or drink normally. The vet found out that the other side of Mari's tongue was badly infected. We don't know what might had bitten Mari - or has it bitten the tongue by itself during wild play. Mari was given extra fluids and a heavy doze of antibiotics and painkillers. We start giving it medication also at home, but if it doesn't become better, we go back to the vet at Friday. Mari is wery stoic, but it cannot even drink by itself.

1 kommentti:

Riikka kirjoitti...

Nyt illalla lämpöä oli 40.7 :( kun aamulla oli 'vain' 39.6.